#MakeLove Makedonija se predstavi 12.05.2018 – album s fotografijami

Kulinarika, tradicija, kulturaMkd Kim Mkd Kočo Racin Mkd Ilinden Jesenice Mkd Ohridski Biseri Via MKC Амбасада на…

Posted by Via MKC on Saturday, May 12, 2018

Advertisements

Doživite Makedonijo v nekaj urah

#MakeLove 12. 5. 2018

V soboto, 12. 5. 2018, s pričetkom ob 10.00 vas bomo na Stritarjevi ulici v Ljubljani popeljali v Makedonijo. Spoznali boste s soncem obsijano deželo z bogato tradicijo, izvrstno kulinariko, rodovitnimi polji in prijaznimi ljudmi. Makedonija – dežela sonca navdušuje z vrhunskimi vini, arheološkimi odkritji, ohridskimi biseri in bogato kulturo. #MakeLove

Na dogodku bodo sodelovali:

– MKD Ohridski biseri Nova Gorica
– Mfg Kalina
– Mkd Ilinden Jesenice
– MKD ” Koco Racin- Obala Koper”
– Makedonska Pravoslavna Crkva Ljubljana
– Mkd Kim, Kranj
– Globus Club
– Marta Kosturska in Miha Petric
– makedonski študenti v Sloveniji

 

Sredno/visoko obrazovanie vo Slovenija

 

Како до Словенечко државјанство.

Во прилог ви истакнуваме некои можности за добивање на Словенечко државјанство. Сите информации можете да ги најдете на линкот

Pridobitev državljanstva Republike Slovenije z naturalizacijo je mogoča za naslednje kategorije oseb:

1. če oseba najmanj 10 let živi v Sloveniji!!!!
2. če je oseba poročena s slovenskim državljanom;
3. če je oseba izgubila slovensko državljanstvo na podlagi odpusta ali odreka;
4. če je oseba slovenski izseljenec ali njegov potomec;
5. če je oseba brez državljanstva (apatrid);
6. če je oseba begunec;
7. če je oseba v Republiki Sloveniji obiskovala in uspešno zaključila najmanj visokošolski študij!!!!!
8. če je oseba rojena v Sloveniji in živi v Sloveniji od rojstva dalje;
9. če je oseba mladoletna in živi v Sloveniji;

Ad. 7
Pridobitev državljanstva Republike Slovenije, če je oseba v Republiki Sloveniji obiskovala in uspešno zaključila najmanj visokošolski študij

Oseba, ki je v Republiki Sloveniji obiskovala in uspešno zaključila najmanj visokošolski program in dejansko živi v Sloveniji najmanj 7 let, od tega neprekinjeno vsaj 1 leto pred vložitvijo prošnje, lahko vloži vlogo za sprejem v slovensko državljanstvo na podlagi 9. odstavka 12. člena Zakona o državljanstvu Republike Slovenije, ki določa naslednje pogoje:

• da je oseba dopolnila 18 let;
• da ima odpust iz dosedanjega državljanstva ali da izkaže, da ga bo dobila, če bo sprejeta v državljanstvo Republike Slovenije;
• da ima zagotovljena sredstva, ki njej in osebam, ki jih mora preživljati, zagotavljajo materialno in socialno varnost; итн…

Ad. 1
Pridobitev državljanstva Republike Slovenije, če oseba najmanj 10 let živi v Sloveniji

Oseba, ki dejansko živi v Sloveniji 10 let, od tega neprekinjeno zadnjih 5 let pred vložitvijo prošnje, lahko vloži vlogo za sprejem v slovensko državljanstvo na podlagi 10. člena Zakona o državljanstvu Republike Slovenije, ki določa naslednje pogoje:

• da je oseba dopolnila 18 let;
• da ima odpust iz dosedanjega državljanstva ali da izkaže, da ga bo dobila, če bo sprejeta v državljanstvo Republike Slovenije;
• da dejansko živi v Sloveniji 10 let, od tega neprekinjeno zadnjih 5 let pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca;
• da ima zagotovljena sredstva, ki njej in osebam, ki jih mora итн итн.

!Izredna naturalizacija!

Poleg redne naturalizacije pa obstaja tudi izredna naturalizacija, ki omogoča pridobitev slovenskega državljanstva v primeru obstoja državne koristi na določenem področju družbenega življenja, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov in predvideva enoletno dobo dejanskega življenja v Sloveniji ter omogoča pridobitev državljanstva pod lažjimi pogoji, med drugim tujcu dopušča tudi ohranitev dosedanjega državljanstva.

Določba 13. člena Zakona o državljanstvu Republike Slovenije omogoča sprejem v državljanstvo Republike Slovenije osebi, če njen sprejem koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov, pod pogojem, da dejansko živijo v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in imajo urejen status tujca ter izpolnjujejo naslednje pogoje:

• da je oseba dopolnila 18 let,
• da ima zagotovljena sredstva, ki njej in osebam, ki jih mora preživljati, zagotavljajo materialno in socialno varnost,
• da ni bila pravnomočno obsojena na nepogojno zaporno kazen, daljšo od treh mesecev, ali da ji ni bila izrečena pogojna obsodba na zaporno kazen s preizkusno dobo, daljšo od enega leta,
• da ji ni bila izrečena prepoved prebivanja v Republiki Sloveniji,
• da njen sprejem v državljanstvo Republike Slovenije ne predstavlja nevarnosti za javni red, varnost ali obrambo države,
• da ima poravnane davčne obveznosti,
• da poda prisego o spoštovanju svobodnega demokratičnega ustavnega reda, ki je utemeljen v Ustavi Republike Slovenije.

Obstoj razlogov na podlagi mnenja pristojnega resornega organa predhodno ugotovi Vlada Republike Slovenije.